TOEFL (Test of English as Foreign Language)

TOEFL logo

Planirate da upišete studije u inostranstvu?

 • Želite da idete na studentsku ili učeničku razmenu?
 • Tražite stipendiju?
 • Treba Vam viza?
 • Treba Vam potvrda o poznavanju engleskog jezika?

TOEFL je međunarodno priznati standardizovani test engleskog jezika koji pokazuje nivo poznavanja i razumevanja engleskog jezika osoba kojima engleski jezik nije maternji jezik. Testiraju se veštine čitanja, slušanja, govora i pisanja. Postoje dva načina pisanja testa: na računaru putem Interneta (Internet-Based Test) ili na papiru, u zemljama gde Internet nije dostupan (Paper-Based Test).

U Srbiji se polaže Internet-Based Test.

Fakulteti u inostranstvu često koriste TOEFL test engleskog jezika kako bi pomoću njega odredili sposobnost kandidata da se služe engleskim jezikom na akademskom nivou. TOEFL ne možete pasti – možete ostvariti bolji ili slabiji rezultat, odnosno veći ili manji broj bodova. Fakulteti često postavljaju donji bodovni prag koji morate preći da bi vaša prijava bila razmatrana. Bodovni prag na boljim fakultetima kreće se od 80 do čak 110 bodova od 120 mogućih na iBT (Internet-Based Test). TOEFL test se traži u preko 8.000 obrazovnih ustanova u više od 130 zemalja sveta. Rezultate TOEFL testa traže i institucije koje izdaju boravišne, studentske i radne dozvole.

Kako izgleda TOEFL test engleskog jezika?

Tokom testa od kandidata se traži da kombinuju veštine poznavanja engleskog jezika na sledeći način:

 • Čitaju i pišu odgovore na pitanja
 • Čitaju, slušaju i izgovaraju odgovore na pitanja
 • Slušaju i izgovaraju odgovore na pitanja
 • Čitaju, slušaju i pišu odgovore na pitanja

TOEFL test se sastoji od četiri celine koji se polažu ovim redosledom:

CelinaVremensko ograničenjeBroj pitanjaZadatak
Reading (čitanje) 60 – 100 minuta 36 – 70 Pročitati 3 – 5 akademskih tekstova i odgovoriti na pitanja.
Listening (slušanje) 60 – 90 minuta 36 – 51 Odslušati predavanja, rasprave i razgovore, zatim odgovoriti na pitanja.
pauza 10 minuta - -
Speaking (usmeni deo) 20 minuta 6 Dve su vrste zadataka: izraziti mišljenje na opšte poznatu temu i govoriti na temelju pročitanih i odslušanih tema.
Writing (pisanje eseja) 50 minuta 2 Jedan esej piše se kao odgovor na pročitanu i odslušanu temu, a drugim se daje vlastito mišljenje na zadatu temu.

Svaki deo TOEFL iBT testa engleskog jezika koji se polaže u Srbiji nosi 30 bodova, pa je na testu ukupno moguće ostvariti 120 bodova. Test traje 4 sata s jednom pauzom od 10 minuta, a polaže se na računaru.

Kako se prijaviti i gde se polaže test?

Za prijavu za TOEFL test engleskog jezika je potrebno otvoriti korisnički račun/nalog na stranici Educational Testing Service – http://www.ets.org/toefl/ibt/register/
Čim se registrujete, postupak je vrlo jednostavan – odaberete zemlju polaganja, grad, zatim centar koji testira i na kraju od ponuđenih izaberete željeni datum polaganja. Vodite računa o datumu prijave jer cena polaganja zavisi od toga i iznosi 220 USD za prijave do 7 dana pre polaganja ili 235 USD za prijave do 3 dana pre polaganja ispita. Plaćanje se vrši putem Interneta, a kartice koje se prihvataju su: American Express, Discover, JCB, MasterCard ili VISA.

TOEFL test engleskog jezika možete polagati više puta, ali zbog visoke cene polaganja bolje je kvalitetno se pripremiti i postići dobar rezultat odmah iz prvog pokušaja.

Treba li vam priprema?

Za polaganje TOEFL testa engleskog jezika potrebno je dobro poznavanje engleskog jezika, ali se za visok rezultat treba kvalitetno pripremiti. Putem Interneta je dostupno mnoštvo materijala za pripremu – neki su besplatni, a neke treba platiti. Osim poznavanja i razumevanja engleskog jezika, potrebno je poznavati tehnike/strategije polaganja koje vam mogu pomoći da ostvarite veliki broj bodova. Najpraktičniji način je da proverite svoje znanje na probnom testu i pripremati se na osnovu konkretnih rezultata, odnosno raditi na onim delovima u kojima ste postigli slabije rezultate.

Koliko vrede rezultati?

Rezultati TOEFL testa engleskog jezika vrijede 2 godine.

Prijava

 1. Ime i prezime(*)
  Invalid Input
 2. E-mail(*)
  Napišite ispravno vašu e-mail adresu
 3. Telefon(*)
  Invalid Input
 4. Adresa(*)
  Invalid Input
 5. Vrsta kursa(*)
  Invalid Input
 6. Doba dana(*)
  Invalid Input
 7. Antispam(*)
  Antispam   ResetujPogrešan unos