SAT (Scholastic Aptitude Test)

SAT logo

Šta je SAT (Scholastic Aptitude Test) test?

SAT test jedan je od najpoznatijih i najviše traženih standardiziranih testova koji se koristi kao prijemni ispit za upis na studije u Americi, kao i ostalih boljih škola u svetu. Polažu ga kako strani, tako i američki studenti. Postoje dve vrste SAT testova. Jedan je SAT Reasoning koji procenjuje mogućnost kritičkog razmišljanja i veštine rešavanja problema. Drugi je SAT Subject koji procenjuje poznavanje određene stručne oblasti ili stranog jezika.

Kako izgleda SAT test?

Postoje dve vrste SAT testova:

SAT Reasoning – sastoji se od tri dela: test čitanja, test pisanja i jezičkih sposobnosti i test iz matematike. Od 2016. pisanje eseja nije obavezno, mada mnogi fakulteti esej i dalje postavljaju kao uslov za upis. Polaganje SAT Reasoning-a obavezno je za upis na fakultete u inostranstvu, posebno u SAD-u.

SAT Subject tests – dodatni testovi znanja koji se ponekad traže od učenika koji upisuju studije u inostranstvu. Ovi testovi testiraju znanje iz pojedinih oblasti npr. iz matematike, hemije, nemačkog/francuskog/španskog jezika, istorije, umetnosti i sl. Koje dodatne SAT Subject testove će učenik morati da polože zavisi od toga šta želi da upiše. Sve potrebne informacije vezane za SAT Subject testove, uključujući i institucije koje ih zahtevaju, možete naći na zvaničnom sajtu College Board-a.

SAT Reasoning i SAT Subject testovi se polažu u zvaničnom administrativnom ili akademskom centru na papiru (znači da su ”paper based”).

Struktura SAT Reasoning ispita

CelinaTrajanjeVrsta pitanja/zadataka

Reading (čitanje)

(5 tekstova)

65 minuta 52 pitanja. Pročitati tekstove i odgovoriti na pitanja (10 ili 11 pitanja po tekstu) vezana za pročitane tekstove i grafičke prikaze.

Writing and Language (pisanje i jezičke veštine)

(4 teksta)

35 minuta 44 pitanja. Pitanja na zaokruživanje vezana uz uočavanje i ispravljanje gramatičkih grešaka i pravilne upotrebe jezika, dorađivanje i stilizovanje teksta.
Mathematics (matematika) 80 minuta 58 zadatka (20 bez kalkulatora i 38 sa kalkulatorom) . Pitanja i zadaci vezani za aritmetičke operacije, algebru, geometriju, statistiku i verovatnoću. (45 pitanja sa ponuđenim odgovorima, a na 13 pitanja učenik mora sam da napiše odgovor)
Essay (nije obavezno) 50 minuta Jedan esej. Piše se na kraju testiranja. Ovim testom sagledavaju se veštine čitanja i pisanja uz analitičko i kritičko mišljenje.

Bodovanje SAT Reasoning testa

Na SAT Reasoning testu može se ostvariti 400-1600 bodova, odnosno 200-800 bodova po sekciji testiranja. Čitanje i pisanje čine jednu sekciju, a matematika čini drugu. Esej se ocenjuje nezavisno ocenama od 2 do 8. Postoje još i poeni koji se ostvaruju analitičkim čitanjem i rešavanjem problema kroz test, a može ih se ostvariti 10-40.

Način bodovanja:

 • Za svaki tačan odgovor dobija se 1 bod
 • Za svako neodgovoreno pitanje ili zadatak ili netačno odgovoreno pitanje dobija se 0 bodova, tj. NEMA NEGATIVNIH POENA.

SAT Reasoning traje 3 sata i 50 minuta (50 minuta traje pisanje eseja, ukoliko se odabere ta opcija). SAT Subject ima različito vreme trajanja u zavisnosti od predmeta koji se polaže.

Kada možete polagati SAT test?

Kalendar s rokovima održavanja testova i pripremnih programa mogu se naći na zvaničnom sajtu College Board-a, www.collegeboard.org. SAT test se polaže 6 puta godišnje u Americi, ali su međunarodni termini redukovani na samo 4 testa godisnje; prema tome, ispitni rokovi u Srbiji su u oktobru, decembru, martu i maju, za školsku 2018/19 godinu.

Prijava

SAT Reasoning i Subject testovi mogu se prijaviti preko zvanične internet stranice www.collegeboard.org


U jednom roku mogu se polagati ili 1 SAT Reasoning ili najviše 3 SAT Subject testa. Pre konačnog odabira Subject testova obavezno treba proveriti koji Subject testovi se polažu u kojim rokovima. Prilikom prijave posebno voditi računa o tome da rokovi prijave za SAT nisu jednaki za polaganje testa u Americi (US dates) i za polaganje testa u ostalim zemljama (International dates). Za polaganje u ostalim zemljama rok prijave je otprilike 2 sedmice kraći, tako da se treba prijaviti na vreme kako se ne bi plaćali penali za zakašnjenje, što iznosi dodatnih 41 USD na redovnu cenu prijave polaganja testa.

Cena testa

SAT Reasoning: 81 USD (Registration fee 43 USD + International processing fee 38 USD)

SAT Reasoning + Essay: 92.50 USD (Registration fee 54.50 USD + International processing fee 38 USD)

Postoji nekoliko načina plaćanja testa. Preporuka je da se odabere plaćanje kreditnom karticom (American Express, MasterCard, VISA, Discover). Plaćanje se vrši prilikom prijave na zvaničnoj internet stranici testa. Za informacije o preostalim načinima plaćanja, posetite zvaničnu internet stranicu testa http://sat.collegeboard.org/register/sat-fees.

Rezultati SAT testova

Svaki kandidat koji položi SAT Reasoning i SAT Subject ima pravo na dve vrste certifikata s rezultatima:

 • Online score report – rezultati testa dostupni su online na zvaničnoj stranici http://www.collegeboard.org, nekoliko sedmica nakon datuma polaganja testa. Da bi pogledao rezultate svaki kandidat treba da se uloguje na zvaničnu stranicu koristeći svoj username i password.
 • Mailed score report – certifikat s rezultatima koji se šalje na kućnu adresu kandidata i na adrese institucija koje je kandidat prijavio za primanje rezultata. Tačan datum dostave zavisi od lokacije na koju se dostavlja.

Koliko vrede rezultati?

Rezultati SAT Reasoning i SAT Subject testiranja vrede do sledećeg polaganja ovih testova. Ipak, postoji veliki broj poznatih i popularnih koledža koji priznaju takozvani “superscore”. To znači da oni uzimaju u obzir najbolje rezultate od svih SAT ispita (pojedinačno po sekcijama) koje je kandidat polagao. Više informacija o koledžima koji imaju takvu politiku može se naći na sajtu https://blog.prepscholar.com/which-colleges-superscore-the-sat.

Pripreme za polaganje SAT ispita

Kako biste uspešno prošli kroz celu proceduru polaganja ispita preporučujemo pravovremeno pohađanje pripremnog kursa. Postizanje željenih razultata, osim samog razumevanja i spospobnosti komunikacije na engleskom jeziku, zahteva poznavanje i vladanje posebnim tehnikama polaganja ovog ispita koje vam mogu pomoći da ostvarite što veći broj poena.

Studio MScuela vam omogućuje kvalitetnu i potpunu pripremu za uspešnu prijavu i polaganje SAT-a kroz pripremne časove koji svakako uključuju i pripremni materijal za sve polaznike. Kroz časove unapređuju se sposobnosti koje se testiraju na SAT ispitu, ali, što je još važnije, ovladava se specifičnim tehnikama polaganja ovog ispita.

Napredak kandidata mora da se proverava, procenjuje redovno. Upravo zbog toga neophodno je da pre početka kursa uradi probni (Diagnostic), kao I na kraju završni test, neposredno pre zvaničnog.

Tokom pripremnog perioda koriste se realni i najnoviji materijali, tako da polaznici imaju priliku da se u potpunosti upoznaju sa svim specifičnostima ispita.

Prijava

 1. Ime i prezime(*)
  Invalid Input
 2. E-mail(*)
  Napišite ispravno vašu e-mail adresu
 3. Telefon(*)
  Invalid Input
 4. Adresa(*)
  Invalid Input
 5. Vrsta kursa(*)
  Invalid Input
 6. Doba dana(*)
  Invalid Input
 7. Antispam(*)
  Antispam   ResetujPogrešan unos